fotoreportage met een selectie foto's uit Mas des Tourelles en de abdij van Saint Roman Fotoreportage met alle foto's Film: indruk vakantie
We bezochten de voormalige abdij van Saint Roman en bij het toegangsbewijs zat ook een gratis kaartje voor toegang tot een middeleeuwse wijngaard (Mas des Tourtelles) niet zo ver daar vandaan. Daar gingen we toen een dag later naar toe. Beide bezoeken zijn ons zeer goed bevallen.De abdij van Saint Roman heeft in de loop van de tijd meerdere functies gehad. Vanaf rond 400 tot 1100 was er een gemeenschap van hermieten gevestigd, die cellen hadden uitgehakt in de kalkachtige rotsen. In de Romaanse tijd werd dit aangevuld met andere ruimtes, eveneens uitgehakt: een kapittelzaal en andere kloosterruimtes. De paus gaf de kloosterlingen recht om een echt klooster te stichten. Men leefde volgens de regels van Benedictus. Het was feitelijk een enorm groot complex onder de grond. Dit klooster is in de 16e eeuw, waarschijnlijk door de godsdienststrijd, verlaten. Een eeuw later werd er boven op het klooster een kasteel gebouwd. Een deel van de ondergrondse kloosterruimtes werd als silo e.d. gebruikt. Het kasteel is in de 19e eeuw verwoest en afgebroken. In de 20e eeuw heeft men geprobeerd een deel van de oorspronkelijke cellen van de hermieten en van het ondergrondse klooster weer toegankelijk te maken, het is nu een museum. Je krijgt aanschouwelijk een goed beeld hoe die mensen daar hoog en afgelegen geleefd moeten hebben. De kloosterlingen werden niet onder de grond, maar boven, op het terras van het klooster begraven. Ook die graven zijn voor een deel nog te zien. ook is er een inscriptie te lezen boven een van de cellen, geschreven door een kloosterling. Zeer de moeite waard!
De Romeinse wijngaard Mas des Tourelles is een wijngaard op de plek van een oorspronkelijke Romeinse wijngaard. Er zijn opgravingen gedaan en allerlei dingen uit de tijd van de Romeinen zijn nog zichtbaar. Een bezoek aan Mas des Tourelles begint met een rondleiding door de wijngaard waar je ook een deel van deze opgravingen kunt zien. Verder heeft men onderzoek gedaan naar hoe de Romeinen wijn maakten. Dat ging behoorlijk veel anders dan tegenwoordig. Nu wordt er van de druiven van deze wijngaard elk jaar wijn op zijn Romeins gemaakt, in drie soorten, die alle drie totaal anders smaken. Het hele proces van wijn maken kun je zien in een film. Ook voorwerpen die gevonden zijn uit de Romeinse tijd worden tentoongesteld in een aantal ruimtes. Kinderen kunnen allerlei Romeinse spelletjes spelen. Het bezoek wordt afgesloten met een "dégustation". We hebben twee soorten Romeinse wijn (zonder alcohol!) en nog een gewone wijn van de streek gekocht.