Cévennes

Inleiding   Cévennes   Montfrin   Arles   Beaucaire   Uzès
Camargue   Romeinse wijngaard en abdij St. Roman

fotoreportage met een selectie foto's uit de Cévennes    Fotoreportage met alle foto's    Film: indruk vakantie

De Cevennen zijn voor een groot deel onderdeel van het departement Gard, dat zich uitstrekt tot aan de Camargue. De hoogste toppen zijn 1700 meter. Daar zijn wij nu niet geweest. We verbleven bij St. Jean-Du-Gard, een stadje 4 km verder op. Camping La Vernède is een rustige camping aan de Gardon. De Gardon heeft drie takken met die naam die uiteindelijk bij Alès allemaal zijn samengekomen en daar de al veel bredere Gardon vormen. Uiteindelijk wordt het een diepe, brede statige rivier bij bijv. Montfrin waar een ander deel van de reportage over gaat. Om bij de camping te kunnen komen moet je eerst over een smalle stenen brug. Doodeng, want er is geen rand die je tegenhoudt...
De Cevennen is feitelijk een middelgebergte. Bij St. Jean du Gard zitten we op ongeveer 200 meter, vandaar kun je klimmen naar bijv. Col St. Pierre op 600 meter. Dit deden we twee keer, de eerste keer heen en terug via de GR, de tweede keer gingen we heen via de PR die we de eerste keer niet hadden kunnen vinden. Een prachtige wandeling, vooral het PR gedeelte dat met gele markeringen was aangegeven. Een andere wandeling begonnen we bij een parkeerplaats op de "Corniche Cevennes", nog voor Le Pompidou. Mooie zeer afwisselende rondwandeling. Je kon ook afdalen naar het dal van de Gardon en was dan uitgekomen in St. André de Valborgne waarover later meer. Het hoogste punt was nu meer dan 900 meter. Een andere wandeling begonnen we nog weer een eind verder, nu voorbij le Pompidou, waar de GR 67 loopt. Een tocht met kleine stijgingen en dalingen op steeds ongeveer 1000 meter hoogte. Het was er koud..

St. Jean du Gard is de grootste plaats in de directe omgeving. We zijn er enkele keren geweest, o.a. om boodschappen te doen. Ook een keer naar een avondmarkt en een keer naar een concert in de tempel. Goed uitgevoerde muziek voor orgel en hobo of een van deze instrumenen solo (prachtige stukken van Britten voor hobo solo bijv. naast werk van Marcello, Couperin, Bach en Cimarosa.) Organist was Pierre Perdigon (vaste organist van de kerk Saint-Louis in Grenoble en van de "immaculée Conception" van Lyon. De hoboïst was Thierry Guelfucci. Veel was overigens bewerkt omdat het oorspronkelijk voor andere bezettingen was geschreven. De tempel is een protestantse kerk. In de tijd van de opkomst van het protestantisme is in deze streken veel beroering geweest. Het hele gebied, via Uzès tot aan Genève koos massaal voor de nieuwe religie. Er zijn beeldenstormen geweest die veel verder gingen dan die in de Nederlanden. Complete kerken werden verwoest en alle Romaanse of gotische beelden waar men maar enigszins bij kon werden kapot geslagen. In ieder geval werden vrijwel alle beelden "onthoofd". Hier zie je in de Gard en aangrenzende Provence veel voorbeelden van. De bisschop van Uzès gaf zich echter niet zo maar gewonnen. De godsdienststrijd ging nog jaren door. Eind 16e eeuw kwam er een Franse wet waarbij algehele godsdienstvrijheid werd afgekondigd. Maar Lodewijk XIV had een grote hekel aan de protestanten. Hij verbood de godsdienst opnieuw. Vele gereformeerden vluchtten of gingen ondergronds. In de Cevennen kon je makkelijk een soort guerilla organiseren doordat de boeren goede schuilplaatsen in de bergen wisten, vaak in grotten. Deze "camisards" belaagden de koninkljke soldaten en politie-eenheden. Als ze opgepakt werden was hun lot de doodstraf.. St. Jean du Gard was een centrum van deze opstandige boeren, de camisards. Nog steeds zien we in het hele gebied zowel katholieke als protestantse kerken, maar de laatsten vormen een minderheid.

Ook in omliggende dorpen zie je nog sporen van de camisards. We bezochten achtereenvolgens l'Estréchure, Sauman (hier ook een plakkaat over daar opgepakte camisards en een mooie Romaanse brug), St. André de Valborgne (erg schilderachtig dorp), le Pompidou (toen begon het te regenen) en St. Etienne Vallée Francaise (hier hebben we onder een afdak bij leuk restaurant iets gedronken). Veel bloemen! Er was een wedstrijd voor het mooiste dorp.