Vierzehnheiligen en Bamberg 30 april-4 mei 2012

 

Fotoreportage  Korte film-impressie  Geschiedenis 14 Heiligen  De 14 noodhelpers  Bamberg

Van 30 april tot en met 4 mei hebben we een korte vakantie gehouden in Vierzehnheiligen en omgeving. Aanleiding was vooral de kerk van het Franciskaner klooster, gebouwd in de 18e eeuw door de architect Balthasar Neumann. De retorica van deze kerk moest de moeite waard zijn. Op 1 mei was er ook een feest in Vierzehnheiligen. Elk jaar wordt in Beieren een groot Mariafeest gevierd, steeds op een andere plek in de maand mei. Dat feest was dit jaar dus hier. Vele bussen met pelgrims kwamen hier apart op af. Verder hebben we nog de omgeveving verkend, We zijn gaan lopen naar Klosterlangheim en een andere dag naar Kloster Banz. Verder zijn we een dag naar de stad Bamberg geweest.

Dag 1, maandag 30 april. Ook in Nederland was het deze dag nog mooi weer, we reisden dus zonder regen. Wel was het nog een beetje fris, bij aankomst al niet meer. Na de kamers ingeruimd te hebben (we sliepen in Gästezimmer van het conferentiehuis, gerund door de zusters Franciskanessen) en een drankje gingen we eten in het nabijgelegen Lichtenfels. Bij terugkomst stond de kerk helemaal in de schijnwerpers, de maan was voorbij het laatste kwartier en stond hoog aan de hemel.

De tweede dag begon ik zelf met een mis om 7 uur in de Vierzehnheiligenkirche. Gelijk kreeg ik al een mooi beeld van de inrichting en de sfeer. Daarna gingen we met zijn allen wandelen. Het was behoorlijk warm. Doel was Klosterlangheim. Dit is een dorpje, gebouwd op de plaats van een voormalig kloosterterrein. Dit kloostercomplex was behoorlijk uitgebreid. Ongeveer de helft van de gebouwen, waaronder een kerkje, bestaat nog, maar heeft inmiddels een nieuwe functie gekregen. Later zagen we op het terrein achter de Vierzehnheiligenkirche enkele stenen van een kruiswegstatie en een grafsteen. Deze stenen bleken allemaal afkomstig te zijn van dit klooster, dat in 1802 is opgeheven, waarna de monniken een staatspensioen kregen, maar de bezittingen naar de staat gingen. Meer informatie hierover bleek te vinden in het museum in het klooster van de Franciskanen, achter de Vierzehnheiligenkirche. We liepen met een omweggetje terug via Mistelfeld, langs een beek.
Terug bij Vierzehnheiligen hebben we eerst een bezoek gebracht aan de kerk. om 3 uur was er orgelspel, een gospelkoor en een blazersband traden op. Ook kon je over de galerijen en balkons lopen en kreeg je een uniek uitzicht over het interieur. Om 5 uur begon de processie. Alle bisschoppen en kardinaal Marx van Beieren liepen mee. 's Avonds gingen we weer eten in Lichtenfels.

De derde dag gingen we naar Bamberg. Wat een mooie stad! Slenteren, rondkijken, wat langer bleven we in de dom. Heerlijk uitgebreid gegeten in restaurant St. Nepomuk met een terras aan het water van de Regnitz. We wilden nog naar een tentoonstelling maar waren te moe. De hele dag weer schitterend weer, warm! 's Avonds bleek de Vierzehnheiligenkirche tot 8 uur open. We waren alleen en konden alles uitgebreid bekijken. Ook gingen we nog naar het museum van de Franciscanen, achter het klooster. Deze orde beheert de kerk.

De vierde dag maakten we een stevige wandeling. Eerst naar beneden, de autoweg, spoorweg en Main oversteken. Toen na een felle klim kwamen we uit bij Klooster Banz. De kerk van dit klooster is iets eerder gebouwd dan de Vierzehnheiligenkirche, maar de stijl is opvallend gelijk. Vanuit Vierzehnheiligen kun je de kerk in de verte op de top zien liggen, als een soort spiegel van Vierzehnheiligen. Klooster Banz was eertijds een Benedictijnerklooster, maar tot 1574 mochten er alleen adellijke lieden toetreden. De verloedering sloeg toe, veel monniken waren nauwelijks aanwezig, ook de abt was er vaak niet. In 1574 na het concilie van Trente moest het anders. Het klooster werd toegankelijk voor iedereen en ging zich vooral specialiseren in het onderwijs. Feitelijk werd het nu een Jesuitengemeenschap met veel beroemde wetenschappers en een grote bibliotheek. Na 1800 verviel het aan de staat, en niet veel later werd het gekocht door de koning van Beieren (de vader van Sissi). Hij was een verwoed natuurvorser, reiziger, jager en cultuurminnend persoon. Er werd een enorme collectie aangelegd van allerlei dingen, bijv. opgezette dieren, tot en met krokodillen. ook was hij geinteresseerd in het binnenste van de aarde. Op een zeer degelijke manier werd er in opdracht van hem onderzoek gedaan naar aardlagen, met name naar fossielen in het Lias (onderdeel van de Jura). In een museum kon je veel van zijn bezittingen van toen, met uitleg van nu, bewonderen. Ik vermoed dat de Vierzehnheiligenkirche gemaakt is van Eisensandstein, een zandsteenlaag die te vinden is op de top van de nabijgelegen Staffelberg. In het begin van deze eeuw werd het een missiehuis, daarna tot en met nu een conferentie-oord.
's Avonds brachten we een bezoek aan Bad Staffelstein, waar we ook gegeten hebben. Mooie historische plaats. De maan was al bijna vol!

De laatste dag heb ik 's ochtends nog een wandeling in de omgeving gemaakt. Om kwart voor 9 reden we weg. Het weer was goed, maar werd richting Nederland steeds slechter. Daar was het heel koud, de volgende dag zou het niet warmer worden dan 11 graden...