27. Servaaskerk

De kern wordt gevormd door de grote driebeukige basiliek, gebouwd op de plek van het graf van Sint Servaas. Tijdens de laatste restauratie, in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw, zijn in de kerk opgravingen verricht die de fundamenten van eerdere kerken hebben blootgelegd. De oudste sporen stammen uit de zesde eeuw. De huidige kerk is grotendeels in Romaanse stijl opgetrokken uit zandsteen en mergel. Met de bouw werd rond het jaar 1000 begonnen. Vóór het einde van de 12e eeuw werd ook het imposante Westwerk voltooid met de twee robuuste torens. Binnenin doet het Westwerk op de begane grond dienst als tweede priesterkoor. Op de eerste verdieping bevindt zich een galerij, bestaande uit bogen op ronde zuilen met gebeeldhouwde kapitelen. Een trap voert naar de bovenste verdieping, die uit één grote ruimte bestaat: de Keizerzaal.

Na voltooiing werd de Servaaskerk nog verschillende keren aangepast. Begin dertiende eeuw werd aan de zuidwestzijde het Bergportaal aangebouwd. Deze rijkversierde toegang zien we aan het eind van het Vagevuur en is waarschijnlijk het eerste gotische bouwwerk in Nederland. In de vijftiende eeuw werden de zijbeuken uitgebreid met veertien gotische kapellen. Rond de pandhof lag een houten kloostergang uit de elfde eeuw, deze werd vervangen door een gang van steen in gotische stijl. In het kerkgebouw kwamen grotere vensters en er kwam een stenen gewelf in plaats van het oorspronkelijke houten plafond. Om de druk van het gewelf te dragen werden aan de buitenkant luchtbogen toegevoegd. In de achttiende eeuw werd de kerk ingericht in barokstijl en van een witte pleisterlaag voorzien. Ook de buitenkant kreeg een nieuw aanzicht. De twee torens van de westbouw werden namelijk over de gehele hoogte met elkaar verbonden en voorzien van drie barokke torenbekroningen, die we alleen nog maar kennen uit afbeeldingen.

Tussen 1870 en 1890 werd de Servaaskerk onder leiding van de Roermondse architect Pierre Cuypers ingrijpend gerestaureerd. Cuypers had een middeleeuws ideaalbeeld voor ogen en herschiep de kerk, zowel van binnen als van buiten, in neogotische stijl. Tussen 1981 en 1993, tijdens de jongste restauratie van "de Servaas", zijn veel van Cuypers' veranderingen verwijderd. Ook zijn de ingangen aan het Vrijthof in ere hersteld, en voorzien van nieuwe bronzen deuren. De witte pleisterlaag is ook weer hersteld. De kerk is nu opvallend licht in vergelijking met de O.L.Vrouwebasiliek.

 Ziet u slechts 1 pagina?
klik hier voor de volledige website
"Voorouders uit Midden-Limburg"