Dagboek Lena Stienen 1940

 

Dagboek Lena Stienen 12 Oktober tot 9 december 1940

Lena Stienen leefde van 1922 tot 2000. Haar hele leven woonde ze in Swalmen, behalve enkele maanden tijdens de evacuatietijd in 1945. Zij was de oudste van een vrij groot gezin. Haar eerste broer Jan was in 1933 overleden aan nekkramp. De jongere kinderen die daarna kwamen waren allereerst Nelly, Piet en Wiel. Dan kwam er een groot gat: Jantje en Leo waren in 1940 nog peuters. Mariet, de jongste van het gezin, was er toen nog niet, zij werd pas na de oorlog geboren. Ten tijde van dit dagboek was Lena zelf 18 jaar. Nelly was 16, Piet 15, Wiel 13, Jantje was 3 jaar en Lei 1 jaar oud. De ouders, Piet Stienen en Maria van Keeken, werden "Pap" en "Mam" genoemd. In het huis woonden ook de ouders van Mam in: Grootvader en Grootje. Pap was lang werkeloos geweest maar werkte sinds nog niet zo lang in Duitsland, ook zoon Piet van 15 werkte op dezelfde plek. Sindsdien ging het financieel veel beter. Lena was nu thuis en hielp daar, maar had eerdere jaren uitwonend als dienstmeisje gewerkt. Lena was zeer verknocht aan Grootje en Grootvader. Ook heeft ze veel tijd besteed aan de opvoeding van haar jongste broertjes Jantje en Leo. In het dagboekje lezen we allerlei wetenswaardigheden met betrekking tot de oorlog, maar lezen we ook details m.b.t. het rijke Roomse leven of het weer. Het meeste zien we echter persoonlijke familiedetails. De notities in het dagboekje houden op bij 9 december, maar waarschijnlijk is ze langer doorgegaan. Er zijn diverse blaadjes gescheurd uit het boekje. In hetzelfde boekje staan verder nog allerlei versjes die ze overschreef uit een of meer boeken, en nog wat dagboekaantekeningen van heel andere periodes.

Hieronder de letterlijke tekst (inclusief spelling) zoals deze staat in het dagboekje.

Zaterdag 12 Oct. Grootje en Grootvader zijn naar Weert. Vanavond door de vloer van het huuske getrapt. (In dat zelfde huuske ben ik zelf als kind ook nog geweest: een aparte WC buitenshuis, met een pot die uitkwam op een zogenaamde zeikkelder, die 1 keer per jaar werd leeggemaakt.)

Zondag 13 Oct. Het is zo vreemd dat Grootje en Grootvader niet hier zijn.

Maandag 14 Oct. Grootje en Grootvader weer terug. Wiel 't huuske leeg geschept.

Dinsdag 15 Oct. 1940. Vanmorgen om schoenbonnen geweest, van kwart voor negen tot elf uur moeten wachten en ook nog haast te pletter gedrukt. Prachtig weer geweest vandaag. Vanavond volle maanlicht en Engelsche vliegers in de lucht. We hebben een W.C. van stroo.

Hondenkarren op de Boutestraat in Swalmen 1908

Woensdag 16 Oct. Vandaag Wiel en ik 370 kg. rogge naar de molen gebracht met de hondenkar van tante Nel. (Stienen Nelke, runde later het beroemde cafť op de Hei). Pap en Piet met de ..mp (pomp?) aan het huuske aan het werken. De laatste helft van October heeft het hard gevroren.

Zondag 27 Oct. (abusievelijk staat er 24 October in het origineel) Vandaag feest van Christus koning. Vanmorgen algemene H Communie van de gehele jeugd. Vanmiddag Plechtig Lof met feestpreek waarna de hele jeugd haar trouw beloofde aan Christus Koning.

Vrijdag 1 Nov. Allerheiligen. Vandaag was 't mooi weer. Vanmiddag met Grootje Gr V. Jantje Leo en ik naar het kerkhof geweest. Vanmiddag kwam Gertrud van Vallen vragen of ik hun kwam helpen met poetsen omdat Cato ziek is.

Zaterdag 2 Nov. Allerzielen. Vandaag niets meldenswaardigs gebeurd.

Maandag 4 Nov. Vandaag verschrikkelijk geregend. Vanmiddag naar Vallen geweest de was koken.

Dinsdag 5 Nov. Bij Vallen gewassen.

Donderdag 7 November. Met Jantje de haar laten knippen.

Vrijdag 8 November. Bij Vallen gepoetst.

Zaterdag 9 Nov. Bij Gr in de slaapkamer het kacheltje gezet.

Zondag 10 Nov. Vanmorgen met Jantje naar St. Nicolaasuitstalling gaan kijken. Vanmiddag volksdansen gehad o.l.v. J. Cals. Vanavond Nellie en ik naar 't toneel van de Jonge Werkman geweest. (Weet iemand daar misschien meer van, 't toneel van de Jonge Werkman?)

Maandag 11 Nov. Vandaag gewassen met verschrikkelijke slechte zeepsop.

Dinsdag 12 Nov. Vannacht de hele nacht verschrikkelijk geregend en gewaaid. Weten geen raad met de was.

Woensdag 13 Nov. Vanmorgen naar 't distributiekantoor geweest om bloemkaarten. (om meel te krijgen.) Alle winkels afgeweest om zwart en bruin garen nergens hadden ze 't meer. Vanmiddag naar de boerenleenbank geweest om geld voor 't koren. Vanavond stroop gemaakt van suikerbieten. De hele wasketel volgesneden en toen van half 4 tot half 8 gekookt. Daarna geporst met de hele familie. Om half 8 kwamen al Engelse vliegers. Om acht uur kwam de stroop weer op het fornuis en heeft gekookt tot 2 uur.

Donderdag 14 Nov. Verschrikkelijke storm geweest van 3 uur v.m. tot 9 uur v.m. Pap en Piet konden niet gaan werken. De hele weg was versperd met omgewaaide bomen. Er was geen huis waar geen pannen van af waren. Bij Poels 3000 pannen. Grote dennenbossen waar geen boom was blijven staan. In Weert was de toren van de kerk gerukt. De hele middag gemalen.

Vrijdag 15 Nov. De hele dag misselijk geweest.

Zaterdag 16 Nov. Vanmorgen brood en 'n rozijnenmik gebakken.

Zondag 17 Nov. Regenachtige dag geweest.

Maandag 18 Nov. Vandaag gewassen. Vanmiddag naar de kerkhof gaan kijken of de chrysanthen nog goed waren, maar ze waren tot de grond door de wind afgerukt.

Dinsdag 19 Nov. Vandaag bij Beek gewassen.

Woensdag 20 Nov. Vandaag voor 't eerst bonen uit de ton gehad. Vanmorgen identiteitsbewijs gehaald voor Piet. (Piet was toen 15) Vanmiddag is Jantje St. Nicolaasspeelgoed gaan bestellen bij Thomassen.

Donderdag 21 Nov. Vanmiddag met Nelly St. Nicolaasinkopen gedaan.

Vrijdag 22 Nov. Vanmiddag met Jantje naar Jentjes geweest.

Zaterdag 23 Nov. Lena van Winkelmolen naar de arbeidsbeurs geweest. Ze kan maandag met Nelly naar Waldniel gaan.

Zondag 24 Nov. Vandaag heeft het weer de hele dag geregend.

Maandag 25 Nov. Lena van Winkelmolen voor de eerste dag naar de fabriek. 't Is haar direct goed meegevallen.

Dinsdag 26 Nov. Vanavond opeens opgeschrikt door een verschrikkelijke slag. Engelsche vliegers hadden boven Roermond 4 bommen tegelijk uitgeworpen allemaal in de buurt van de kazerne en geen enkele raak. 2 Lichtkogels hingen boven de stad en de luchtalarmsirene kon men hier horen, allemaal even akelig. De hele nacht hebben ze gevlogen.

Woensdag 27 Nov. Vanmorgen om kwart na zeven waren de Engelse vliegers nog hier. Weer bommen gevallen in de buurt van Roermond en in Linne. Vanavond waren ze ook al weer voor half acht hier bij Venlo. Weer bommen uitgeworpen in Waldniel. Tot 10 over 12 in de kelder gezeten. Leo zegt tegen grootvader "Vadele"

Donderdag 28 Nov. Niet bijzonders gebeurd. Vanavond weer 't zelfde met de Engelschen.

Vrijdag 29 Nov. Vandaag geen spek kunnen krijgen. Lena van Winkelmolen heeft al heimwee. Weer Engelschen.

Zaterdag 30 Nov. Lena van Winkelmolen is niet mee naar de fabriek vanwege zekere hoofdpijn. Geen Engelsche vanavond. Vanmorgen met Mam naar Roermond geweest. Alles was verschrikkelijk duur en het heeft de hele dag gevroren.

Zondag 1 Dec. Vandaag weer erg koud. Pap naar Roermond St. Nic. inkopen doen. Na 't eten Nelly en ik en Piet en Wiel pakjes gemaakt.

Maandag 2 Dec. Vandaag weer venijnig koud. Vanmorgen met de fiets naar Roermond geweest. 'n Nieuwe lamp meegebracht die direct kapot ging. Lena van W. weer naar de fabriek.

Dinsdag 3 Dec. Vanmiddag heeft Mam Sinterklaaspakjes gemaakt.

Woensdag 4 Dec. Weer pakjes gemaakt.

Donderdag 5 Dec. 'n Bijzondere dag. Vanmiddag kwam Rosi de Sinterklaas brengen voor Grootje en Grootvader. Nelly en ik naar Heyman geweest om speculaas en mikkeman. Vanmiddag Grootje en ik gaan biechten. Daarna bij Custers aan geweest wat bestellen voor Rosi. Naar Huismans geweest om nog een prentenboek en 'n kaart geschreven naar Nel in Heel dat we a.s. woensdag komen. Toen we thuis kwamen nog van alles ingepakt. Na 't eten toen pap en Piet thuis waren kwam Sinterklaas. Nelly en Wiel gingen met Jantje en Leo weg. Toen zette Sinterklaas alles midden in de kamer. 'n Tafeltje, 2 stoeltjes, 'n grote mikkeman, 'n kiepwagen, paard en kar, 'n bord met telraam, 'n mondharmonica, poppen, 'n orgeltje en nog veel meer. Toen mochten ze binnenkomen, wat waren ze blij! Ze wisten niet wat ze het eerst zouden krijgen. Daarna kregen wij de pakjes. Allemaal hebben we evenveel en zijn allen goed content. Dat hebben we voor een goed deel aan Duitschland te danken. (Voor de oorlog was er in het gezin verschrikkelijke armoede. Juist in dat eerste oorlogsjaar ging het voor het eerst wat beter)

Vrijdag 6 Dec. Vanmorgen vreselijk weer. Nelly kwam om half 8 weer thuis omdat de bus niet was gekomen. Om kwart voor acht was er een hevig onweer. Op de Kapellerlaan was 'n bus met meisjes die naar Duitschland gingen werken onder een trein gekomen, 2 meisjes gedood een uit Wessem en een uit Heijthuisen en drie uit Roermond gewond. De kinderen van oom Lei kwamen bij Grootje de Sinterklaas halen.

Zaterdag 7 Dec. Vanmorgen met Grootje naar kerk geweest 't was een lelijke koude wind. Na de H. Mis kwam mevrouw Noten ons tegen. Bij Nelly was een dochtertje geboren en ze was zo blij. Vanavond werden we weer opgeschrikt door bommen. Ze zijn in de buurt van Elmpt gevallen.

Zondag 8 Dec. Feest van O.L.V. van Onbevlekte Ontvangenis. Om kwart voor acht een aparte H Mis voor de congregatie. Grootje met Grootvader zijn vandaag bij Tant Trui blijven eten. Vanmiddag opdracht van nieuwe leden van de Congregatie. Vanavond weer erg geschrokken van een partij bommen.

Maandag 9 Dec. De bommen zijn op de Ruiver aan 't station aan de kerk en aan de school gevallen. Vanavond om 10 uur kwam Ome Wulm uit Neer nog slijpen. (?) Toom bracht hem hij kon de weg niet vinden. Hij was half dronken want hij had de hele dag ......

 Ziet u slechts 1 pagina?
klik hier voor de volledige website
"Voorouders uit Midden-Limburg"