Oud en Nieuw in Parijs 2012-2013

Klik hier voor een fotoreportage (F11 volledig scherm)

Parijs is een van de steden waar de geschiedenis van Europa op veel manieren zichtbaar is. Om te beginnen heb je natuurlijk de beroemde boulevards uit de 19e eeuw. De Art-nouveau-gevels zie je vooral richting buitenwijken. Rijd je met de bus naar het ZW dan zie je vrijwel uitsluitend huizen die zo vanaf 1880 tot 1920 gebouwd zijn. Kerken als de Sacre Coeur en de St. Jean bij Montmartre , maar ook de metrostations etaleren de grandeur van de stad in die tijd. De borden 'Métropolitain' met de groene art nouveau-letters zijn nog steeds een lust voor het oog.
Parijs is eeuwen lang niet alleen de belangrijkste maar ook de grootste stad van Europa geweest. De plek van de voormalige stadspoorten suggereren nog steeds de oude omvang. De Porte d'Italie en vlakbij de Porte d'Orleans vertellen iets over de tijd dat je toen daar de stad verliet en vervolgens richting Italië of richting Orleans vertrok. Dan is er heel erg veel dat doet denken aan de Franse revolutie en de tijd van Napoleon, zoals de triomfboog of de zuil op de Plaçe Vendôme. De standbeelden van Rodin die her en der door de stad staan verwijzen naar de tijd vlak daarna. Ook van de tijd vanaf Lodewijk XIII tot Lodewijk XVI is veel zichtbaar, zoals in veel kerken (St. Sulpice), maar natuurlijk vooral ook in het Louvre. Nog iets eerder, de tijd van Maria de Medici, is zichtbaar bij Palais du Luxembourg en nog bij enkele pleinen zoals de Place des Vosges, waar we zondagavond gegeten hebben, niet zover van Place de la Bastille. En dan is er veel gotiek zoals in de Notre Dame en in andere kerken, met als een van de absolute hoogtepunten La Sainte Chapelle op het eiland Cité. Overblijfselen van middeleeuwse kunst zien we in het voormalige flamboyant gotische klooster Musée de Cluny. Een van de oudste gebouwen is de Romaanse kerk St. Germain des Prés. Kortom, los van al het hedendaagse is vooral de historie van de stad iets dat steeds weer trekt.

Zondag 30 december

Met de Thalys van enkele minuten na 9 uur ben ik met Nellie en Rietje vanuit Rotterdam vertrokken, 11:40 kwamen we aan in Gare du Nord. Ons hotel was vlakbij Gare de l'Est. We keken uit op een gotische kerk, de St. Laurent. Eerst even uitpuffen, en toen gingen we koffie drinken in een cafeetje waarbij we ons eigen brood opaten. Vanaf ons hotel liepen we naar het metrostation Strasbourg St. Denis en stapten weer uit in St. Michel. We zaten al aan de goede kant van de Seine om te kunnen lopen naar museum d'Orsay. Daar aangekomen via een mooie route langs de Seine moesten we ongeveer drie kwartier in de rij staan voor de kassa. Musée D'Orsay is een mooi gebouw, feitelijk een voormalig treinstation. In het museum hebben we ons wat kunstwerken betreft beperkt tot de 2e etage, maar we hebben veel van Gogh, Gauguin, pointilisten, en beeldhouwwerk van Rodin gezien. Het is prachtig om een sapje te drinken in de voormalige wachtruimte. We kwamen er al snel achter dat Parijs erg duur is tegenwoordig. Espresso kost minimaal 2 euro 10, café crême minimaal 4 euro. Een biertje voor 5 euro is heel normaal, een glas wijn kost dat ook minimaal. Maar meestal dus meer! Ook buiten het centrum. Desondanks: 's avonds hebben we lekker gegeten in Quartier Latin!

Maandag 31 december

We wilden naar het Louvre, maar kwamen daar pas iets van half 12 aan omdat we alles vanaf het hotel te voet deden. Tja, we konden eventueel aanschuiven op wachtpunt 2,5 uur. Dat deden we dus niet. We besloten richting Montmartre te lopen. Via o.a. Plaçe Vendôme kwamen we daar uiteindelijk. Toen Nellie en Rietje postzegels en dropjes kochten liep ik even de St. Jean in, een kerk uit rond 1900, gebouwd op basis van gewapend beton, met veel mozaìeksteentjes. Toen met zijn allen naar de Sacre Coeur. Wat een drukte, net als vroeger bij pelgrimskerken: via het ene portaal naar binnen, langs de relieken lopen, langs het andere portaal weer naar buiten. Zo iets was het nu dus ook. Veel entertainment buiten door dansende jongens. We namen als avondeten bij de kerk een crêpe met erg veel abrikozenjam, Rietje nam er een met kastanjepuree, lekkere plakhanden dus... Daarna terug gelopen naar het hotel, vanaf daar namen we 's avonds de metro naar Quartier Latin. De metro was vanwege oud en nieuw gratis. In de kerk Saint Sulpice was een concert met de symfonie "Uit de Nieuwe Wereld" van Dvorak en het Requiem van Mozart. Het concert bleek al uitverkocht. We dronken iets in een belendend café en gingen toen toch naar de kerk, wie weet konden we er in en nog wat horen. Dvorak was inmiddels bijna afgelopen. We konden tussen de muziekstukken door een gratis plaatsje bemachtigen en hebben de rest van het concert alsnog gewoon bijgewoond. Solisten en koor hadden grote moeite met de akoestiek, het Requiem van Mozart viel dus een beetje tegen. "Wat gaan we doen, gaan we nog naar de Champs Elysée?" Het was beginnen te regenen, het leek niet aantrekkelijk om nu nog buiten te zijn. Dus: met de metro terug naar het hotel. Daar hebben we een voor ons alle drie nieuw spelletje gedaan: bouw je stad. Erg ingewikkeld, niet echt voor herhaling vatbaar. Om 12 uur, het begin van het nieuwe jaar, was er weinig dat ons aan Nederland herinnerde. De klokken vlak naast ons hotel begonnen te luiden. Maar je zag nergens vuurwerk en hoorde slechts een enkele verdwaalde knal. Dat was het dan...

Dinsdag 1 januari

Kerkendag! Alle musea waren dicht. Eerst ging het naar de Notre Dame. Blijft erg mooi, veel te zien. Vooral ook de buitenkant met de indrukwekkende drie portalen. Daarna gingen we alweer naar de St. Sulpice, maar nu om het gebouw wat beter te kunnen bekijken. Via de kerk St. Germain des Prés (oude kapitelen!) zijn we vervolgens naar de opera gelopen en hebben daar vlakbij geluncht. Toen hebben we een busritje gemaakt. Lijn 52 ging naar Porte d'Auteuil. Onderweg zag je veel mooie gevels. Aldaar aangekomen kwam er opeens een stortbui, maar we konden in een bushokje schuilen. Toen zijn we de Jardin botanique van Auteuil in gewandeld. Deze tuin is mooi aangelegd, en het was er rustig en rook er heerlijk, ook door de regen van daarnet waarschijnlijk. Met metro lijn 10 en daarna 5 naar Place de la Bastille. Dat viel een beetje tegen: er waren vooral erg veel "happy hours" en andere zuipgelegenheden met brallerige toestanden. Na toch maar wat gedronken te hebben liepen we wat rond in de omgeving. Bij een mooi arcadenplein met allemaal restaurantjes op de Place des Vosges hebben we vervolgens eenvoudig gegeten. Dit plein is aangelegd op initiatief van Maria de Medici in de 16e eeuw. Met metro 4 gingen we weer terug naar het hotel.

Woensdag 2 januari

Deze dag waren de musea weer open, dus nogmaals naar het Louvre. De rij was nu officeel "slechts" drie kwartier, ze bleek naderhand zelfs slechts maar een half uur. Ik vond dat toch te lang en ging op mijn eentje andere dingen doen. Dat werd eerst een bezoekje aan de Sainte Chapelle. Deze gotische kapel, gebouwd om de heilige relieken (doornenkroon, ware kruis) in te bewaren, die Lodewijk de Heilige had gekocht van de keizer van Byzantium, moest een en al "hemel" uitstralen. Hij is zo gebouwd dat er vrijwel geen muur is en alleen maar raam. Op die ramen is zowat de hele bijbel uitgebeeld. Elk raam is een bijbels boek, te lezen van onder naar boven. Veel te hoog natuurlijk en onbegonnen werk, maar het idee is fantastisch. Meer dan duizend verhaaltjes zijn er zo uitgebeeld. Een wand stond ter renovatie in de steigers. Na deze "hemel" naar Musée de Cluny. Dit voormalige refuge-adres van de Cistercienzers van Cluny is al snel na de Franse revolutie in gebruik geraakt om een verzameling middeleeuwse kunst te bewaren. Een kleine vier jaar geleden waren Rietje en ik hier ook al. Bijna uitsluitend topstukken zijn er te zien, de wandtapijten alleen al zijn zeer de moeite waard. Er was een tijdelijk tentoonstelling met Kroatische middeleeuwse kunst. Na nog een snelle blik in St. Germain Auxerrois geworpen te hebben ging ik naar het afspraakpunt bij het Louvre. Ik zat net in het zonnetje toen Nellie en Rietje er al aan kwamen. We besloten richting Palais de Luxembourg te lopen. Aan de "rue de Seine" hebben we eenvoudig geluncht, mijn "salade paysanne" was overigens erg vet waar ik nog lang last van had. Er was een aangename, vrolijke sfeer in het park bij Palais de Luxembourg. Mannen speelden Jeu de Boules, zaten op gratis losse stoelen en hingen hun jas aan een kapstok naast het veld. In een grote speeltuin speelden heel veel kinderen, die hadden natuurlijk ook kerstvakantie. Om half vier liepen we weer terug naar het Louvre waar bus 39 ons rechtstreeks naar het hotel bracht. Daar stonden de koffers te wachten in een afgesloten ruimte, te voet ging het weer naar Gare du Nord. Onze trein vertrok tegen half 6, om 8 uur waren we in Rotterdam.

Pieter Simons

Klik hier voor een fotoreportage