Parijs 19-22 februari 2009

Klik hier voor een fotoreportage (F11 volledig scherm)

19 februari

Met de TGV van 14:26 vertrokken in Rotterdam, 16:30 kwamen we aan in Gare du Nord. Omdat ik de reservering van de Thalys voor de terugweg per ongeluk op de verkeerde datum had gezet gingen we dat eerst rechtzetten, dat lukte gelukkig vrij snel. Vervolgens kochten we een kaart "Paris Visite" voor drie dagen voor de metro etc. Het hotel, vlak bij het station, "New Hotel" was zeer eenvoudig, maar wel schoon. Toen we onze spullen in de kamer hadden gedeponeerd vroeg een schoonmaakster op de trap of we "klaar" waren, en vervolgens of we getrouwd waren. We kregen de indruk dat er ook regelmatig kamers voor een uur werden gehuurd.. We wandelden in de omgeving van Gare du Nord, mooi weer, heel lekkere sfeer. De kerk St. Vincent de Paul was nog open, even binnen gekeken (geen foto's). Deze kerk (1823-1844) is een mooi voorbeeld van een eclectische stijl. Naast bijv. Griekse zuilen ook neogotische elementen. Binnen zie je een quasi middeleeuwse Majestas Domini boven het altaar tegen een gouden achtergrond. De kerk heeft 2 orgels, het grote orgel is uit 1852. Die avond aten we heel prettig en lekker in een Indiaas restaurant.

Vrijdag 20 februari

Deze dag hebben we ons voornamelijk met het bezichtigen van allerlei kerken bezig gehouden. Met de metro naar Cité en als eerste de Notre Dame bezichtigd. Eerst uitvoerig genoten van de prachtige (in de 19e eeuw gerenoveerde) sculpturen rond de portalen. De bouw van de kerk valt tussen 1163 en 1345, geheel in gotische stijl dus. Het grootste deel van de kerk is trouwens gebouwd voor 1250. We kochten een CD met opnames van het orgel, gebouwd in de 19e eeuw, met nog elementen daarin verwerkt van het orgel uit de 18e eeuw.
Hierna staken we de Seine over in zuidelijke richting. We bezichtigden de St. Séverin. Begin bouw 11e eeuw, grootste deel na verwoestingen opnieuw gebouwd 15e eeuw. De moderne glas in lood-ramen konden ons niet bekoren. Vooral de combinatie van de verschillende ramen vloekte in onze ogen.
We gingen nieuwsgierig een poort door en kwamen op het terrein van de Hogeschool voor Beeldende Kunsten. In de tijd van Napoleon III ingesteld. Aan wanden namen van beroemde kunstenaars. Mooie binnenplaats. Zoals overal ter wereld veel alternatieve figuren rond zo'n gebouw.
De derde kerk was die van Saint-Germain-des-Prés, een van de oudste kerken van Parijs. Gebouwd in Romaanse stijl, na verwoestingen op basis van tekeningen iedere keer weer in zelfde stijl hersteld. Kapitelen met dierenfiguren en bladmotieven. Mooie sfeervolle kerk.
Toen door naar de St. Sulpice. Barokkerk, gebouwd tussen 1646 en 1745. Opvallend waren de muurschilderingen van Eugène Delacroix. Het barokke Maria-altaar met enorme wolken waarboven Maria met kind trok eveneens de volle aandacht.
Hierna wandelden we door de Jardin du Luxembourg. Gezellig schakende mannen, spelende kinderen, attracties. Het leek wel zomer! Een eind verder liepen we langs een gebouw van de universiteit, waar archeologie wordt onderwezen. Het gehele gebouw was ook qua architectuur gericht op deze studie: de wanden waren versierd met allerlei taferelen uit de oudheid. Via de fontein van de vier werelddelen (de vier vrouwen die dit symboliseerden waren nauwelijks te zien door het opspattende water) naar het standbeeld van Balzac, gemaakt door Rodin eind 19e eeuw. 's Avonds aten we eenvoudig, niet echt lekker, in een restaurant daar in de buurt.

Zaterdag 21 februari.

Deze dag stond in het teken van een bezoek aan het Louvre. Het gebouw is overweldigend groot, we moesten dus een weloverwogen keuze maken. Uiteindelijk hebben we er 4 1/2 uur vertoefd, en gekeken naar oude Italiaanse en Noor-Europese beeldhouwkunst, Etrusken en Grieks-Romeinse kunst, en oude Egyptische kunst. Heel prettig. Vooral de opstelling en informatie (thematisch) rond Egyptische kunst was erg goed. Hier en daar foto's gemaakt, dat mocht zonder flits. Ook nog de opgravingen van het oude Louvre bezocht.
Toen richting Opera. Op de trappen speelde een blaaskapelletje populaire muziek. Tegen de avond naar Place de la Bastille. Hier nog wat rondgesjouwd, een biertje gedronken en ten slotte heerlijk gegeten in restaurant "Les Galopins" in "Rue des Taillandiers" (dit op aanraden van Bregje, koorlid van Monteverdi kamerkoor)

Zondag 22 februari

De laatste dag begonnen we met een bezoek aan het museum over middeleeuwse kunst "Thermes et Hotel de Cluny". Het museum is gehuisvest in een voormalig klooster (een soort dependance van het beroemde klooster van Cluny). Dit klooster op zijn beurt is weer gebouwd op de fundamenten van voormalige badgebouwen van de Romeinen. Het klooster is na de Franse revolutie gekocht door een verzamelaar die daar middeleeuwse kunst is gaan verzamelen, en dit uiteindelijk aan de staat heeft nagelaten, waarna het gebouw tot museum is geworden. Heel aantrekkelijk, prachtige wandtapijten, maar ook mooi beeldhouwwerk, schilderijen etc.
Daarna liepen we richting Pantheon. Deze voormalige kerk, gebouwd in opdracht van Lodewijk XV in 1750 als plaatsvervanger van de in zijn ogen te nietige nabijgelegen kerk van St. Geneviève, de patroonheilige van Parijs, is nu een soort museum waar helden als Voltaire begraven liggen. We gingen niet naar binnen, wel in de eerdere St. Geneviève-kerk, nu St. Etienne du Mont geheten. Kerk gebouwd in Renaissance. De grafkist van St. Geneviève is er nog te zien, maar alleen nog enkele relieken zijn er bewaard gebleven. Het lichaam van de heilige is tijdens de Franse revolutie verbrand en de as is in de Seine geworpen. Opvallend is de koorbrug (Jupé), die vroeger vaker in kerken te zien moet zijn geweest, maar vrijwel overal is afgebroken. Verder zijn er veel gerestaureerde glas-in-loodramen uit de 16e eeuw te zien. (Via de sacristie)
Tegen de avond met de metro richting Montparnasse. Vanuit metro Anvers richting Sacre Coeur, maar we hebben de heuvel niet beklommen. Wel gingen we nog de moderne kerk van St. Jean Baptiste in. Mooie uniforme stijl m.b.t. bouw en interieur.
Broodje gegeten op Gare du Nord, met de TGV van 19:26 weer naar Rotterdam, we kwamen daar half elf weer aan.

Klik hier voor een fotoreportage