De duinen van Oostvoorne

(Pas eventueel met Ctrl + of Ctrl - de schermresolutie in de browser aan, ook bij de reportages)

De duinen van Oostvoorne bieden elk jaargetijde een zeer afwisselende aanblik. Het is voor ons al jaren een van de meest favoriete plekken om vanuit de randstad heen te gaan. Gelegen op een van de Zuid-Hollandse eilanden strekt het duingebied zich uit van Oostvoorne tot een stuk ten zuiden van Rockanje. Vooral het deel tussen Oostvoorne en Rockanje wordt door ons vaak bezocht. Je kunt er makkelijk een dagwandeling maken en verdwalen als je het gebied niet goed kent, tenzij je een gemarkeerde route volgt.

Klik op onderstaande foto voor een grotere weergave.

In het Noorden bij de Tenellaplas is het gebied in eigendom van het ZuidHollands landschap, de rest is grotendeels eigendom van Natuurmonumenten. Natte en droge duinen wisselen elkaar voortdurend af. Meer naar het binnenland toe zijn de duinen ouder en zie je meer 'echte' bossen. In de duinen zijn enkele zeer natte valleien, zoals de schapenweide. Deze laatste vallei is ontstaan door een vroegere duindoorbraak. Sinds kort grazen er ook runderen ten zuiden van het Breede Water. Dat deel is "ontbost" en voorzien van prikkeldraad. je mag er gewoon wandelen, mits je de dieren niet te dicht benaderd. Overal zijn er kleine plasjes. Op enkele plaatsen is er ook een grote plas: in het noorden de Tenellaplas, wat zuidelijker het grote "Breede water" en helemaal in het zuiden, vlakbij de dam naar Goeree het Quackjeswater.

Hieronder staan diverse reportages met foto's, waardoor je een goed beeld krijgt van de seizoenen in de duinen

De eerste reportage gaat over de nazomer: alle foto's zijn gemaakt 22 september 2010, een prachtige nazomerdag temidden van vele natte andere dagen. Opvallend is hoeveel kruiden er nog bloeien. Maar er zijn ook mooie paddestoelen te bewonderen! De tweede reportage gaat over de late herfst: alle foto's zijn gemaakt 26 november 2010. We waren er 's middags tussen 2 en 6, het laatste stuk liepen we door het donker.. De ochtend was nog zonnig begonnen, maar s' middags was het grijs. Tegen zessen kwam er neerslag, een mengsel van regen, ijzel en natte sneeuw. Op de plassen zat overal een flinterdun laagje ijs. Maar toch waren er nog enkele bloeiende kruiden. Vooral de vele bessen aan de struiken vielen op. De derde reportage gaat over het midden van de winter: alle foto's zijn gemaakt 16 januari 2011. Terwijl er in december heel veel sneeuw heeft gelegen was het nu weer erg zacht. De week ervoor was er veel regen gevallen. maar deze dag (tussen 11:30 en 15:30) was heel mooi, met ook perioden met zon. Het was meer dan 10 graden boven 0. Er lag veel water op sommige paden, hier en daar was het baggeren. Ook hele stukken bos stonden onder water. De schapenwei was nu een meertje. Door de laagstaande zon mooi licht!
De vierde reportage gaat over einde winter, begin lente: alle foto's zijn gemaakt 8 maart 2011, de laatste dag van een serie mooie dagen van bijna een week. Maar juist daarvoor had het heel veel geregend. De duinen waren extreem nat, veel paden waren onbegaanbaar. Om er toch nog door te komen ben ik een keer omhooggeklommen en een heel eind door de duindoorns gestruind. Het leek wel op de binnenlanden van Toscane, bijna onbegaanbaar. Er bloeide nog vrijwel niets, wel bloemen van bolletjes als sneeuwklokjes en crocusjes, daarnaast klein hoefblad. De duinmeertjes waren overal bedekt met een dun laagje ijs. Er was volop zon, op beschutte plekken was het warm! De vijfde reportage gaat over half mei: alle foto's zijn gemaakt 15 mei 2011. Zowel april als de eerste week van mei waren droog met veel zon. Eind april op sommige plaatsen bijna 30 graden! In Schoorl en Limburg waren al bosbranden geweest. Eindelijk was er weer wat regen gevallen, maar nog steeds niet erg veel. De duinen van Voorne lijken er weinig last van gehad te hebben, waarschijnlijk ook door de natte periode van het vroege voorjaar. In de natte delen was het weliswaar minder nat, maar de paden leken hier en daar pas net watervrij. Er zaten daar erg veel muggen. Maar m.b.t. bloemen: dit is denk ik wel de mooiste periode van het jaar. Er bloeiden op veel plaatsen orchideeën. Er was veel zon en op beschutte plaatsen was het heerlijk. De rupsen van de jakobskruiskruidvlinder wriemelden als balletjes in de bomen. In het zand veel zandblauwtjes. Verder viel de grote hoeveelheid akeleien op, en op sommige plaatsen ook hele velden met vleugeltjesbloemen. De zesde reportage gaat over half juni: alle foto's zijn gemaakt 12 juni 2011. Precies met het begin van juni trad een weersomslag in: na uitzonderlijk droog weer nu weer geregeld buien en gematigde temperaturen. Toch ook in juni tot nu toe geregeld heel mooie dagen, zo ook deze 12e juni. Na vier weken (in vergelijking met de vorige reportage) nu een nog grotere hoeveelheid orchideeën. Naar mijn beleving dit jaar meer dan ooit. Ook enkele rupsen van de jacobskruiskruidvlinder gezien op hun favoriete plant: het Jacobs-kruiskruid.
De zevende reportage is gemaakt 15 augustus 2011. Ik begon deze wat kortere wandeling vanuit de Tenellaplas, door paadjes van het Zuid-Hollands landschap. Daarna naar het terrein van Natuurmonumenten en via de achterkant van het Brede Water naar de Vogelplas waar enkele Schotse Hooglanders me opwachtten. Ter hoogte van de bunkers ging ik naar het strand en daarna over het strand weer terug naar het A.J. Bootpad welk naar de Tenellaplas leidt. Het was vrij zonnig, iets van 22 graden, en prachtig wandelweer. Maar die muggen... In juni en juli werden we er ook al gek van en het is sindsdien nog erger geworden. Ik werd letterlijk naar het strand gejaagd.. Maar wat een bloemenweelde met ook hommels, wespen en vlinders. Ook heb ik enkele sprinkhanen gezien. Het is de tijd van Koninginnekruid, St. Jacobs Kruiskruid, Agrimonie. Maar ook was er al veel Parnassia! En nog nooit heb ik zo veel Duizend Guldenkruid gezien, op meerdere plaatsen, ook op het terrein van het Zuid-Hollands landschap. Deze kleine vertegenwoordiger van de gentianenfamilie heb ik op andere plaatsen in Nederland slechts één keer eerder gezien, hier staat hij elk jaar weer. In de duinen ben ik (het was maandag) slechts twee mensen tegengekomen, op het strand was ook vrijwel niemand. De achtste reportage is gemaakt 21 oktober 2011. Oktober heeft veel zon en nazomerse temperaturen laten zien, na een koude en natte augustus en september. Toch had het nu ook net een paar dagen veel geregend. Maar er zaten geen muggen meer! De wandeling voerde ons via Tenellaplas, Strypemonde, Breede Water, Volgelpoel, Zwarte Hoogte naar het strand. De volgende opgang ter hoogte van de bunkers weer de duinen in. Enkele mooie paddestoelen, nog wat laatbloeiers, maar vooral prachtige atmosfeer. Veel zon, ongeveer 12 graden. De negende reportage is gemaakt 11 december 2011. We hebben een heel zachte herfst gehad, vooral ook een droge. November was extreem droog, maar gelijk 1 december begon het te waaien en te regenen. Vandaag waaide het veel minder en was het ook droog met een waterig zonnetje. Echt winter is het daardoor nog niet. Er bloeide nog het een en ander, als Robertskruid, Dagkoekoeksbloem, St. Jacobskruiskruid, Biggekruid, Gele Pastinaak. Verder vooral nog wat besjes van bijv. de kardinaalsmuts. Enkele jaren geleden is een heel deel van de duinen afgegraven om er Schotse Hooglanders te laten begrazen rond de vogelpoel. Nu is een minstens zo omvangrijke operatie bezig richting Rockanje. Veel paden waren officieel niet toegankelijk daardoor.
De tiende reportage is gemaakt op 13 mei 2012. Dit jaar een koude april en mei, ook vrij veel regen. We bezochten de heemtuin bij de Tenellaplas en bewonderden o.a. diverse orchideeën. Ook zagen we dat richting Rockanje de werkzaamheden waren gestopt en er diverse nieuwe plassen waren aangelegd. In de zon uit de wind was het warm. De hele dag scheen de zon. De 11e reportage is een fimpje, gemaakt op 22 maart 2013. Het is net boven 0. We zitten in een tweede winter, want in februari is het al behoorlijk warm geweest. Weken van kou met een snijdende wind. Omdat het alles bij elkaar weer een natte winter en lente was waren veel paden niet normaal begaanbaar.  De 12e reportage is een fimpje, gemaakt op 19 april 2014 Stille Zaterdag, het voorjaar is uitzonderlijk zacht, alles bloeit eerder. Vandaag weinig wind en veel zon, zo'n 18 graden 
De dertiende reportage is gemaakt op 30 mei 2014. Dit jaar hebben we al een paar mooe dagen gehad. De winter en het voorjaar waren zeer zacht. Nu net is er een weekje met veel regen geweest, vandaag was het heerlijk, veel zon, iets van 18 graden in de schaduw. De natuur is nu op zijn mooist! De veertiende reportage is gemaakt op 19 september 2014. Na een warm voorjaar volgde een vooral natte zomer, met name in augustus viel veel regen. September bleef lang droog en zacht. Dit was een heel mooie nazomerdag, alhoewel de zon pas laat doorbrak. Uiteindelijk werd het liefst 25 graden. Behalve een fotoreportage ook een filmpje. Helemaal op het einde de kont van een ree. De vijftiende reportage is van 15 april 2015. Een heerlijk warme dag. De voorgaande weken waren erg nat maar nu was al even een langdurige droge periode aangebroken. Dit bleek de mooiste dag van allemaal. Sommige bomen begonnen al blaadjes te krijgen maar de meesten waren nog helemaal kaal. De aalscholvers hadden allemaal hun nesten al klaar. Veel vogels kun je horen in het filmverslag!
De zestiende reportage is gemaakt op 1 juli 2015. Na een koude maand juni tot enkele dagen geleden nu volop zomer, en het ziet er naar uit dat dat nog enkele weken gaat voortduren. Nog veel orchideeën maar ook al bijv. Duizendguldenkruid. Foto en filmverslag.