De Harz

Onze camping bevond zich in de gemeente Neustadt, dicht bij het dorpje Osterode, een onderdeel van Neustadt. Deze plaatsen liggen in het zuiden van de Harz. De dichtstbijzijnde grote stad is Nordhausen. Vanuit de camping kon je grote boswandelingen maken, o.a. naar de Burg Hohnstein. Een voormalig middeleeuws kasteel op een bergtop, uitkijkend over de vallei, nu al honderden jaren vervallen. Nog niet lang geleden opgeknapt en een deel wordt gebruikt als Gasthaus. Neustadt is vroeger ook een meer belangrijk centrum geweest met stadsrechten, heeft nog een stadspoort en een Roland standbeeld. Dat laatste zie je vaker: een standbeeld in een stad, vaak bij het raadhuis, dat de trots van de stad moet uitbeelden. Op dit moment leven veel mensen van het toerisme, maar dat lijkt hier een zeker kwijnend bestaan te leiden. Er zijn naar mijn gevoel te veel hotels en herbergen. Vroeger leefden erg veel mensen van de bosbouw, en de verwerking van hout. Men maakte er o.a. houtskool, door houtblokken in een buitenluchtoven (een soort wigwam met schoorsteen) te verwarmen tot er hopen houtskool geoogst konden worden. Deze houtskool op zijn beurt diende vooral voor het stoken van ovens om metaal te verwerken. dat gebeurde vooral in het noorden van de Harz. Bij Goslar was al zeer vroeg veel bedrijvigheid op dat gebied (Rammelberg, nu museum van de bergbouw).

Vanuit Neustadt naar het zuiden is het landschap snel heel anders, je komt in een uitgestrekt karstlandschap. Beken, ook ondergronds, doorsnijden het landschap. Lieflijke heuvels met tarwe, gerst, bloemvelden, maar ook bossen. Heel afwisselend. Een deel daarvan is een beschermd natuurgebied en heet Klein Schweiz. Er worden bizons gefokt, die men wellicht ook wil uitzetten. Behalve krijtwanden zie je er ook heuvels die voor een groot deel uit kwarts bestaan. Iets meer naar het zuiden bevindt zich een grote cementfabriek.
Een mooi stadje niet zo ver van onze camping is Stolberg. Het stadje lijkt wel een groot openluchtmuseum van vakwerkhuizen. Het heeft een aardig centrum met mooie winkels, zoals een winkeltje bij een voormalig postkoetsbedrijf, waar heemproducten worden verkocht en op de binnenplaats is er een terrasje. Boven op een heuvel ligt een groot kasteel, het geboortehuis van de moeder van Willem van Oranje, Juliana van Stolberg. Onze voormalige koningin Juliana is naar haar vernoemd.

Nog meer naar het oosten liggen Alexisbad en Harzgerode. Alexisbad stamt uit begin van de 19e eeuw en is een soort kuuroord met baden op basis van mineralen. Of dat allemaal zo gezond is is de vraag, want er zit ook lood in de grond... Dit gebied, met ook Harzgerode, ligt in een gereformeerde enclave. Saksen Anhalt was vroeger voor een groot deel gereformeerd. Er is behalve een kasteel ook een oude gereformeerde kerk met een unieke inbouw uit eind 17e eeuw waar in verdekte taal tientallen emblemata enkele geheimen van de bijbel onthullen. Omdat de gereformeerden geen beelden wilden is dat allemaal erg indirect weergegeven. De afbeeldingen zijn overigens afkomstig van een Amsterdams emblemataboek dat nog steeds in een archief in Nederland staat. We kregen uitgebreid uitleg van een man in de kerk. Juliana van Stolberg (hetzelfde Stolberg als net genoemd) stond met haar man groot afgebeeld in de absis. De preciese relatie met de betreffende kerk werd ons niet helemaal duidelijk.

Onze camping stond in de deelstaat Thüringen. Iets naar noorden en oosten begint dus Saksen Anhalt. Beide deelstaten waren vroeger een onderdeel van Oost-Duitsland. Naar het westen en noordwesten ligt in de Harz de deelstaat Nedersaksen, vroeger onderdeel van West-Duitsland. De voormalige grensweg is op diverse plaatsen nog voorzien van gedenktekens. Een dag gingen we met de Schmalspurbahn naar het hoogste punt van de Harz, de Brocken. We waren zo stom om vlak bij huis, bij Ilfeld, op de trein te stappen. Een reis van 2,5 uur.. Na 3 uur op de berg te zijn geweest moesten we met de laatste trein al weer terug... Als we het nog eens mochten doen waren we met de auto naar de een na laatste halte (14 km van de top verwijderd) gereden en hadden we alleen het laatste stuk met de trein gedaan, eventueel alleen heen en lopend terug. Maar ja..

Hieronder een fotoreportage. Deze is gemaakt in javascript en werkt daardoor niet op een ipad, wel op telefoons of tablets met android systeem. Je kunt van foto naar foto navigeren via de knoppen onder de eerste foto, of via start alles automatisch laten afspelen. Tussendoor kun je stoppen en bij start gaat de reportage verder waar je gebleven was.

Harz, diverse plaatsen    Naar hoofdpagina